ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΝΑΟΥ

ekklisia-sxedioΟ  πρόεδρός μας και ιδρυτής του συλλόγου μας Κώστας Σταμούλος από το Ηράκλειο της Κρήτης, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια ένα αγώνα για τη δημιουργία του ναού στο Ηράκλειο αφιερωμένου στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου εκ Βρυούλλων  και τη δημιουργία ενός χώρου πολιτισμού .

Η ανέγερσή του άρχισε τον Οκτώβρη του 2006, στον όμορφο συνοικισμό της Συλλάμου Ηρακλείου, όπου κατοικούν αρκετοί απόγονοι μικρασιατών. Από το 2007 τελείται στον ημιτελή ναό Θεία Λειτουργία.

Πέρυσι, στις 11 Ιουλίου 2015 τελέστηκε λαμπρότατη θεία λειτουργία και ανακοινώθηκε η ίδρυση του συλλόγου μας.

Δίπλα στο ναό φιλοδοξούμε να υπάρξει ένα Κέντρο Πολιτισμού, ήδη έχει διαμορφωθεί ένα θέατρο εκδηλώσεων.

 Περισσότερα για τον νέο Ναό στη Σύλλαμο

11667299_1177853088907339_7213364399057986409_nΗ Ενορία Βασιλειών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης στο πρόσωπο του  Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Κασσωτάκη και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συλλάμου στο πρόσωπο του κ. Κωνσταντίνου Σταμούλου, Αντιπροέδρου του Συλλόγου, ήταν σε αναζήτηση κάποιας εικόνας του Αγίου Νεκταρίου του εκ Βρυούλλων, από εκείνες που πιθανόν να είχαν φέρει μαζί τους από τη Μικρά Ασία οι πρόσφυγες Βουρλιώτες το 1922. Την ήθελαν για να τιμήσουν τον πατριώτη τους Άγιο επ’ ευκαιρία της συνάξεως που θα είχαν για την εορτή του Αγίου Δημητρίου, στις 25 και 26 Οκτωβρίου 2004. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Συλλάμου κατάγονται από τα Βρύουλλα της Μικράς Ασίας.

Στη Σύλλαμο υπάρχει μόνο ένας ναός και αυτός λίγο έξω από το χωριό. Είναι δίκλιτος και τιμάται αφενός το αριστερό κλίτος επ’ ονόματι της Ζωοδόχου Πηγής και αφετέρου το δεξιό επ’ ονόματι του Αγίου Δημητρίου. Στην αναζήτησή τους αυτή οδηγήθηκαν στον γράφοντα και στα Ιερά Λείψανα του Αγίου.

Ετοίμασαν μεγαλειώδη υποδοχή στα Ιερά Λείψανα του Αγίου και εν πομπή τα μετέφεραν από την πλατεία που βρίσκεται στην αρχή του χωριού μέχρι τον προαναφερθέντα Ιερό Ναό όπου εξετέθησαν σε 11667540_1177853758907272_5604237372381252595_nπροσκύνημα εκ μέρους των πιστών που είχαν συρρεύσει εκεί. Της πομπής προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου, Σύλλογοι Μικρασιατών – Νέας Αλικαρνασσού, Αλατσατιανών, Σμυρναίων – και ακολουθούσε πλήθος κόσμου. Μετά τον Εσπερινό η Χορωδία Αλατσατιανών τραγούδησε Μικρασιακά τραγούδια.

Κατά την τέλεση του Μεγάλου Εσπερινού ο εφημέριος π. Γεώργιος Κασσωτάκης και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Βασιλειών ανήγγειλαν την απόφασή τους να αναγείρουν εντός της Συλλάμου Ναό επ’ ονόματι του πατριώτη τους Αγίου Νεκταρίου του εκ Βρυούλλων. Η πρόταση αυτή είχε γίνει από το μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Σταμούλο, ο οποίος κατάγεται από την Σύλλαμο και είναι ο αντιπρόσωπος του οικισμού της Συλλάμου στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Βασιλειών. Στη συνέχεια παρατίθεται η σχετική επίσημη απόφαση της Ενορίας Βασιλειών:

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΝΟΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ

Απόφαση 8η

Βασιλειές και στο γραφείο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου σήμερον την 14ην του μηνός Νοεμβρίου 2004 και ώρα 08.00 μ.μ. συνήλθε σε συνεδρία το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο που αποτελείται από τους 1. π. Γεώργιο Κασσωτάκη Πρόεδρο, 2. Αριστείδη Παπαδάκη αντιπρόεδρο, 3. Νικόλαο Φραντζεσκάκη ταμία, 4. Βασίλειο Μαγουλάκη μέλος και 5. Κων/νο Σταμούλο μέλος.

Με την έναρξη της συνεδρίας ο αιδ. Πρόεδρος εισηγείται το παρακάτω θέμα, κατασκευή Ιερού Ναού εις τον οικισμό Συλλάμου επ’ ονόματι του Αγίου Οσιομάρτυρος Νεκταρίου του εκ Βρυούλλων.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αφού εξέτασε το παραπάνω θέμα

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι   ο μ ό φ ω ν α :

Την ανέγερση Ιερού ναού επ’ ονόματι του Αγίου Οσιομάρτυρος Νεκταρίου του εκ Βρυούλλων εις θέσιν «κουτούτο» του οικισμού Συλλάμου σε οικόπεδο της Ενορίας μετά από απαίτηση και των κατοίκων του οικισμού, εκ των οποίων οι περισσότεροι κατάγονται από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας.

Μη υπάρχοντος άλλου θέματος λύεται η συνεδρίαση και το παρόν υπογράφεται ως ακολούθως.

 

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

 

           Ο Πρόεδρος        
Γεώργιος Κασσωτάκης
Ιερεύς

                                                        Τα Μέλη   
Αριστείδης Παπαδάκης     Βασίλειος Μαγουλάκης    Νικόλαος Φραντζεσκάκης

 

Ακριβές Αντίγραφον

Βασιλειές 14-11-2004

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Κασσωτάκης

Πρωτοπρεσβύτερος