Το μήνυμα του Μητροπολίτη Βρυούλων Παντελεήμονα από την Κρήτη

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Βρυούλων Παντελεήμονα από την Κρήτη

Ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων παραβρέθηκε στην 1η Παγκρήτια Συνάντηση Μικρασιατών και στις εκδηλώσεις Μνήμης Μικράς Ασίας στο Ηράκλειο και στέλνει το δικό του μήνυμα μέσα από το Δίκτυο Μικρασιάτης.

Θελω να εκφράσω την βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη και την Αγία Ιερά Σύνοδο που με εξέλεξαν Μητροπολίτη Βρυούλων.

Από τους γονείς μου στη Χίο, άκουγα πάντοτε γι αυτά τα μέρη και ήταν ευχή και προσευχή να τα επισκεφθώ. Δεν φανταζόμουν όμως ποτέ, ότι η πρόνοια του Θεού και η κυρία Θεοτόκος η Παναγία, η οποία σε όλη μου τη ζωή είδα ζωντανή την παρουσία της, θα με αξίωνε, θα με καλούσε και με τις εναπομείνασες δυνάμεις μου να εργασθώ σ΄αυτόν τον τόπο.

Οταν αξιώθηκα μετά την εκλογή μου να επισκευθώ πολλές φορές την επαρχία αυτή  και να δω τόπους βαμμένους με αίμα Αγίων και Μαρτύρων. Οταν έξω από το σπίτι του Σεφέρη  είδα μια γλάστρα πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο, το οποίο ήταν ένα κιονόκρανο πάνω στο οποίο ήταν χαραγμένος ο σταυρός, ξεχείλισε η ψυχή μου και είπα: Παναγία μου αξίωσε με πριν φύγω από αυτή τη ζωή να αφήσω ένα καντήλι αναμμένο, από ευγνωμοσύνη σε σένα αλλά και για να δώσω την ευκαιρία σε όλους αυτούς τους προσφυγικής καταγωγής που έρχονται με λαχτάρα από  την Ελλάδα, όταν έρχονται στην επαρχία μου να βρίσκουν έναν τόπο να ανάβουν ένα κερί, για τις ψυχές που άφησαν τα οστά τους εκεί.

Είμαι ευγνώμων επίσης προς τον σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ.Ειρηναίο που με αξίωσε και επιφύλαξε  αυτή τη χαρά  να γευθώ συγκινήσεις που νιώθουν οι απανταχού της γης Μικρασιάτες και ειδικά της Κρήτης. Η προσφυγιά τους,οι κακουχίες τους, οι στερήσεις τους, η περιφρόνηση τους σήμανε πολλά για την Ελλάδα. Εφεραν μαζί τους παραδόσεις, αρχές, την πίστη για το Θεό, την αγάπη τους για την πατρίδα και το σπουδαιότερο αν σήμερα έχουμε ιερά κειμήλια της μικρασιατικής γης, οφείλεται σε αυτούςπου έκρυψαν μέσα στο μικρό μπόγο τους μια εικόνα και ένα αγιο δισκοπότηρο.

Θέλω να μεταφέρω σε όλους τους Μικρασιάτες  τις ευχές μου και την παράκληση μου να μην ψεχνάμε αυτόν τον τόπο γιατί η Μικρά Ασία για μας δεν είναι χαμένη αλλά αλησμόνητη πατρίδα, η οποία θα διδάσκει για πάντα εμάς τους νεότερους.

Από https://mikrasiatis.gr

 

video
play-sharp-fill