Διήμερο με άρωμα Ιωνίας στο Ηράκλειο, παρουσία του Μητροπολίτη Βρυούλλων…

Διήμερο με άρωμα Ιωνίας στο Ηράκλειο, παρουσία του Μητροπολίτη Βρυούλλων…

Ημέρες Σεπτεμβρίου του 1922 ήταν όταν τα χώματα της Μικρασίας, της Ιωνίας που από την αρχαιότητα κατοικήθηκε από Έλληνες, βάφτηκαν με αίμα.
Με αίμα βάφτηκε και η θάλασσα, εκεί που το Αιγαίο ανταμώνει με τη χερσόνησο της Ερυθραίας. Μικρασιατική Καταστροφή. Η Ελλάδα άλλαξε για πάντα. Το πένθος βαρύ όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αλλά και η μνήμη δε σβήνει!
Η Κρήτη και δη το Ηράκλειο άλλαξαν την αγκαλιά τους και υποδέχτηκαν χιλιάδες Μικρασιάτες. Και το διήμερο που πέρασε φάνηκε η δύναμη των Κρητών με μικρασιατική καταγωγή. Αρχικά το βράδυ του Σαββάτου.

Σε μια ατέλειωτη βραδιά που κράτησε από τις 8 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, στο Σταδιο της Ελευθερίας συνυπήρξαν οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι από ολόκληρη την Κρήτη και παράλληλα οι Πόντιοι, οι Καππαδόκες και οι Κωνσταντινουπολίτες. Με παραδοσιακή μουσική, χορούς και πολύ κόσμο να χειροκροτεί θερμά, να συγκινείται και να δακρύζει. Η εκδήλωση έγινε με την χορηγία επικοινωνίας της ΚΡΗΤΗ TV και παρουσιαστές τους Στέλιο Ζερβό και Αναστασία Μπιτζιλέου.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων ευλογών το εκκλησίασμα με την εικόνα της Παναγίας Βουρλιωτίσσης.

Χθες το πρωί, με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού (στη συμβολή των ΛεωφόρωνΚνωσσού και Ιωνίας) τιμήθηκε η ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας από το Τουρκικό κράτος.
Στεφάνια στο Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού κατέθεσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Βουλευτές, εκπρόσωποι Βουλευτών, εκπρόσωποι πολιτικών, στρατιωτικών αρχών , αντιστασιακών οργανώσεων, αποστράτων και βέβαια εκπρόσωποι των Μικρασιατικών συλλόγων. Μάλιστα φέτος ταξίδεψαν από Αθήνα και Θήβα αντίστοιχα και εκπρόσωποι της Oμοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος…

 

Νωρίτερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία επί τη επετείω της Μικρασιατικής Καταστροφής από τον Μητροπολίτη Βρυούλων (Μικράς Ασίας) κ. Παντελεήμονα, με την παρουσία των ιερών λειψάνων του Αγίου Οσιομάρτυρος Νεκταρίου του εκ Βρυούλων και ακολούθησε Μνημόσυνο στην μνήμη των σφαγιασθέντων, των πεσόντων και όλων των κεκοιμημένων στην πατρώα γη της Μικράς Ασίας από τον Μητροπολίτη Βρυούλων, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου.

Τον μητροπολίτη που κέρδισε από την πρώτη στιγμή όλους όσοι τον πλησίασαν και έγινε το κεντρικό πρόσωπο του διημέρου. Μάλιστα ο Σύλλογος φίλων Αγίου

Η εικόνα του Αγίου Οσιομάρτυρος Νεκταρίου του εκ Βρυούλων και τα ιερά Λείψανά του κατά την Θ. Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά

Νεκταρίου εκ Βρυούλων του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα που τον συγκίνησαν ιδιαίτερα και ο ίδιος θα αναχωρήσει όπως είπε «πλήρης από αγάπη» για τη βάση του που προς το παρόν είναι η Θεσσαλονίκη. «Είναι σημαντικό να ξέρω πως όλοι οι Κρητικοί και οι υπόλοιποι Έλληνες που έρχονται στη Μικρασία για να δουν τον τόπο καταγωγής τους θα έχουν άλλο ένα μέρος για να ανάψουν ένα κερί για αυτούς που έμειναν πίσω ή αυτούς που ήρθαν και τους έφεραν στον κόσμο»…
Ο Σύλλογος, δια του Προέδρου του κ. Κώστα Σταμούλου, προσέφερε στον ΣεβασμιώτατοΒρυούλων ένα φωτογραφικό αντίγραφο της αυθεντικής εικόνας της Παναγίας της Βουρλιώτισσας, όπως αυτή σώζεται σε δημοσίευμα εφημερίδας της Αλεξάνδειας της Αιγύπτου, το 1913, πρίν καεί ο περικαλής Ιερός Ναός της και μαζί με αυτόν και η πρωτότυπη θαυματουργή εικόνα της το 1922 και με την οποία ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το εκκλησίασμα. Έτσι η Παναγία η Βουρλιώτισσα θα επιστρέψει στο Βουρλά, έστω και σε φωτογραφικό αντίγραφο μετά περίπου 100 χρόνια από την καταστροφή, στον νέο Ιερό Ναό που θα δημιουργηθεί στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Βρυούλων, στα Βουρλά με την φροντίδα του Σεβασμιωτάτου. Επίσης του προσέφερε ένα αντίγραφο του βιβλίου “Ο Άγιος Οσιομάρτυς Νεκτάριος ο εκ Βρυούλλων” του εκ των Βουρλών έλκοντος την καταγωγή, και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, κ. Νικολάου Κυβερνητάκη-Συνάνη.

 

 

 

 

 

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΡΥΟΥΛΩΝ κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων ευλογών το εκκλησίασμα με την εικόνα της Παναγίας Βουρλιωτίσσης.

Ο Μητροπολίτης Βρυούλλων Παντελεήμων γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη αλλά έχει καταγωγή από τη Χίο.

Το 1955 ξεκίνησε να φοιτά στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία αποφοίτησε το 1959. Χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων κυρό Δωρόθεο το 1957 και Πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα, τον Α’. Διετέλεσε Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Ντεπώ. Το 1964 μετέβη στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και υπηρέτησε ως Εφημέριος στην Αδελαΐδα και στη συνέχεια στο Σύδνεϋ.

Εξελέγη Τιτουλάριος Επίσκοπος Θεουπόλεως από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου την 1 Ιανουαρίου 1971 επί Πατριάρχη Αθηναγόρα και χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Ιεζεκιήλ και τους Επισκόπους Αυστραλίας Γαβριήλ και Ζηνουπόλεως Αρίσταρχο. Ως Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας διετέλεσε Αρχιερατικός Επίτροπος Σύδνεϋ, Αρχιερατικός Επίτροπος Μελβούρνης και Αρχιερατικός Επίτροπος Αδελαΐδας.

Στις 25 Ιουλίου 2014, στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης Καπέλλης (πόλεως Χίου), τιμήθηκε για την πολυετή του προσφορά στην Εκκλησία από τον Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκο με τον «Χρυσούν Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου», που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, ενώ η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας στη Χίο τον προσκάλεσε να ευλογήσει τις κατ´ έτος εκδηλώσεις «Μνήμη Αγίας Παρασκευής- Μνήμη Μικράς Ασίας», που λαμβάνουν χώρα στο νησί.